074 - 312 113 23

Ekholmsvägen 39B
127 48 Skärholmen

Kålpudding

Kålpudding är en omtyckt rätt ur den svenska köket, och förutom att den är väldigt god så är den också billig. Kål kan användas till mycket och det är nyttigt, billigt och gott. Vad en kålpudding innehåller varierar lite. Det beror lite på vad man själv tycker om, men också på vad man har hemma. Det som är så fint med husmanskost är att man kan variera den lite som man vill, beroende på vilka ingredienser man har. I restaurangen serverar vi vår kålpudding med ris, men här kommer ett recept för den som föredrar potatis till.

 

Kålpudding

Ingredienser:

  • 900 g potatis
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk dijonsenap
  • ca 500 g blandfärs
  • 400 g vitkål
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk majsstärkelse

 

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka potatisen.
  3. Blanda ströbröd med vatten, salt, peppar och senap. Låt svälla någon minut. Blanda ner färsen. Bred ut den i en ugnssäker form och grädda mitt i ugnen 20–25 minuter.
  4. Skär bort den hårda rotstocken på vitkålen och strimla kålen. Bryn den lätt i matfettet i en stor stekpanna eller stekgryta. Rör om så att den inte bränns. Ringla över honungen. Häll över grädden och låt sjuda ca 5 minuter.
  5. Red såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Häll den över köttfärsen.

Servera kålpuddingen med kokt potatis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *