074 - 312 113 23

Ekholmsvägen 39B
127 48 Skärholmen

Laga med gjutjärn

gjutjärnVisste ni att när man lagar mat i en gjutjärnsgryta eller stekpanna i gjutjärn så avger kärlet en liten mängd hälsosamt järn till maten? Gjutjärn har också många andra fördelar, som till exempel att man smidigt kan använda gjutjärn på alla typer av värmekällor – till och med över öppen eld. Det enda gjuteri som finns kvar i Skandinavien är Skeppshult gjuteri, och här på Fru Sofie älskar vi Skeppshult.

 

Många känner sig osäker på hur man ska ta hand om en gjutjärnsgryta. Ska man diska den med diskmedel? Ska man diska den över huvud taget? Ja, det är klart att man ska diska den, men det är viktigt att man tar hand om den på rätt sätt. Och det är varken svårt eller krångligt. Det man gör är att man tar grytan (eller pannan) när den fortfarande är varm och sköljer ur den med vatten, eftersom det då blir lättare att rengöra den. Sedan strör man i flingsalt och skrubbar med gula sidan av en kökssvamp. Efter skrubbning sköljer man ur, torkar av och smörjer sedan in grytan med olja. Gör man så håller sig gjutjärnsgrytan fin.

 

Om du också vill ha en gjutjärnsgryta eller gjutjärnspanna så hittar du Skeppshults sortiment här. Där finns inte heller bara vanliga grytor och pannor utan också till exempel grillpanna, munkpanna, traktörpanna, plättpanna och pannkakspanna i gjutjärn. En stor favorit för oss är den robusta 4-litersgrytan med järnlock och den härliga wokpannan som rymmer 3,5 liter.

 

Funderar du på att satsa på gjutjärn så tycker vi definitivt att du ska göra det. Det gör matlagningen både vackrare och roligare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *