074 - 312 113 23

Ekholmsvägen 39B
127 48 Skärholmen

Skomakarlåda

Skomakarlåda är, namnet till trots, en otrolig god maträtt från det svenska köket. Faktum är att skomakarlådan är Närkes traditionella landskapsrätt. Det låter ju som sagt inte så smaskigt med namnet skomakarlåda, och man kan ju fundera över hur rätten har fått just det namnet. Det sägs att det har kommit till på grund av att biffbiten i formen liknar en skosula.

Biff är en variant, men den kan också bytas ut mot oxfilé om man vill göra rätten lite lyxigare. Köttet serveras med potatismos och sås och normalt sett tillbehör i form av tärnad bacon och bitar av purjolök. Det finns även en variant med stekt potatis, prinskorv och stekt ägg. Vanliga tillbehör är saltgurka eller rödbetor.

Här kommer ett recept på en skomakarlåda med bland annat oxfilé, potatis, mjölk, bacon, rött vin och persilja!

Skomakarlåda (4 port)

Ingredienser:
• 4 skivor oxfilé eller utskuren biff (à 125 g)
• 800 g potatis (mjölig sort)
• 2 ½ dl mjölk
• 2 msk smör
• ½ paket bacon (à 140 g)
• 1 msk smör till stekning
• 1 dl rött vin
• 2 msk koncentrerad ox- eller kalvfond
• 2 msk hackad persilja
• 1 tsk salt
• 1 krm peppar

Tillagning:
1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen.
2. Värm mjölken. Blanda potatisen med varm mjölk (börja med den mindre mängden och tillsätt eventuellt mer) och smör och vispa det fluffigt.
3. Krydda med salt och peppar. Ställ moset åt sidan och håll det varmt.
4. Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
5. Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida i smör. Lyft upp dem och håll varma.
6. Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt koka 1-2 minuter.
7. Lägg biffarna ovanpå potatismoset. Toppa med bacon blandat med persilja och lite skysås. Servera gärna med kokta grönsaker, t ex morötter och haricots verts.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *