074 - 312 113 23

Ekholmsvägen 39B
127 48 Skärholmen

Vikten av en vass kniv

I restaurangvärlden ställs det höga krav på utrustningen som används. Dels ska den förstås vara hygienisk och godkänd på olika sätt, men det är också viktigt att en kock som lagar mat hela dagarna gör det med redskap som underlättar arbetet. En kock vet till exempel vikten av att ha bra köksknivar. Och även om kocken använder sin kniv mer än en kökskniv används i ett vanligt hem så är det faktiskt viktigt även för amatörkocken att använda en bra kniv.

 

Att kniven är vass är till exempel en sak som man ska vara noga med. Det kan låta motsägelsefullt, men en vass kniv är faktiskt säkrare än en slö kniv. Och varför är det så? Jo, för en vass kniv är bättre på att skära. När du skär med en slö kniv finns det en risk att kniven inte får något tag och därmed slinter och glider undan, och det är då det finns en risk att du skär dig. Så en vass kniv är säkrare, men med det sagt ska du förstås vara väldigt försiktig med en vass kniv eftersom den är just vass.

 

Så vilken kniv ska man då välja? Är dyrare knivar bättre än billiga? Svaret är att det helt och hållet beror på vad man anser vara dyrt. På den här länken kan ni se ett test av olika köksknivar där det framgår att den allra dyraste kniven är bäst vad gäller skärpa och och slitage, men också att de billigaste knivarna inte visade sig vara sämre än de i mellanklassen.

 

Oavsett vilken kniv du väljer är det viktigt att du tar hand om den och att du försöker hålla den så vass som möjligt. Det finns olika produkter du kan använda för att slipa din kniv hemma, och du kan också lämna iväg kniven för slipning. Känner du att du inte riktigt vet hur du ska slipa din kniv kan det vara en bra idé att låta proffsen göra det.

 

Att ta hand om kniven är som sagt också viktigt, och det man ska tänka på är att man aldrig bör diska en kökskniv i diskmaskinen. Dels kan maskindiskmedel innehålla slipmedel eller ämnen som kan skada stålet och lämna fula fläckar, och dels kan kniven slå emot andra föremål i diskmaskinen vilket också kan göra den slö. Handdiska istället med milt diskmedel och torka torrt med handduk.

 

En bra kniv hjälper dig att lyckas i köket, men kom ihåg att akta fingrarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *